Dakpanprofielplaten

DakpanprofielplatenEen mogelijkheid om het dak te bedekken bij blokhutten, houten garages, houten chalets of tuinhuisjes is om deze te bedekken met metalen dakpanprofielplaten. Vooral bij geïsoleerde daken is het bijzonder prettig werken met deze dakpanplaten.

Specificaties van onze dakpanprofielplaten

Coating: colorcoat HPS200Ultra (95% zink en 5% aluminium, EN norm 10346:2009)
Kleuren: zwart, terracotta, boerderij rood, juniper groen en antraciet
Staal dikte: 0.50 mm
Werkende breedte: 1100 mm
Panlengte: 350 mm
Profielhoogte: 25 mm
Gewicht: 5kg/m2
Lengtes: Op maat tot 6400 mm

Hulpstukken voor dakpanprofielplaten

nokstuk-140Om dakpanprofielplaten op correcte wijze te installeren zijn verschillende hulpstukken nodig. Op de afbeelding hier rechts (1) staat het nokstuk afgebeeld. Het nokstuk komt op het hoogste punt (de nok) van het dak van de blokhut. Wij gebruiken nokstukken die een overlap hebben van 14 cm aan beide kanten, maar ook nokstukken die een overlap hebben van ongeveer  19 cm. Zie de afbeelding hier links (2). Afhankelijk van het project kiezen we de juiste nokstukken voor de dakpanprofielplaten.

Nokstuk 190mmDe dakpanplaten dienen enkele centimeters onder de nok door te lopen, zodoende het niet mogelijk is voor water om er alsnog tussen te komen.Nokstuk rond tot 20 gradenDe dakpanplaten worden dus eerst gemonteerd en het nokstuk komt er later overheen te vallen. Het is overigens ook mogelijk om een ronde nokstuk te plaatsen en zodoende een heel andere uitstraling te krijgen. Deze kunnen alleen geplaatst worden indien de dakhelling niet boven de 20 graden uitkomt. De nokstukken van afbeeldingen (1) en (2) kunnen bij montage in de juiste hoek gebogen worden.

Windveer Trim 145 De houten windveren vervangen wij ook voor metalen windveren. Veel andere leveranciers doen dit niet, maar wij wel! De houten windveren zijn aan veel vocht onderhevig en moeten vaak na een paar jaar vervangen worden. De windveren (4) hebben standaard een hoogte van 14,5 cm, maar indien we dakisolatie toepassen zullen we kiezen voor een hogere windveer, zodoende de dakpanplaten, maar ook de dakisolatie afgeschermd zitten en het allemaal knap oogt.

Kilgoot bij dakpanprofielplatenNiet vaak, maar af en toe hebben we kilgoten (5) nodig. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij daken met een L-vorm. Er komen dan in een hoek 2 nokstukken bij elkaar en de dakpanplaten dienen schuin te worden afgeknipt met een knabbelschaar. Om dan geen lekkage te krijgen is het gebruiken van een kilgoot dus nodig. Deze wordt onder de dakpanplaten gemonteerd waar ze in een hoek samenkomen. De kilgoten hebben een breedte van maar liefst 30 cm per zijde. Op deze manier zijn we gegarandeerd vochtvrij en is de blokhut tegen regen beschermd.

Profielband

Om extra bescherming te bieden op de plekken waar de nokstukken de dakpanprofielplaten raken plaatsen we ook vaak een profielband (6). Dat is een schuimrubberen band in de vorm van de dakpanprofielplaten en kan zodoende zorgen voor de complete afsluiting. In de categorie “voorkomen is beter dan genezen” kan er dus voor gekozen worden om deze profielbanden te installeren.busje-touch-up-verf

Tijdens de montage kan het soms voorkomen dat er een kras ontstaat in de coating van de dakpanplaten. Ondanks dat wij alleen de zwaardere coating (HPS) gebruiken kan het toch gebeuren. Dan is het mogelijk om deze te herstellen met wat verf. Hiervoor gebruiken we kleine busjes touch-up verf (7) in dezelfde kleur als de dakpanprofielplaten zijn geleverd.

DakdoorvoerOok kunnen wij een dakdoorvoer installeren. Deze kan dienen voor het afvoeren van lucht ten behoeve van de ventilatie. Of handig indien een keuken in een houten chalet wordt geplaatst.Schroeven

Al de metalen onderdelen worden vastgeschroefd door middel van speciale schroeven (9). Deze schroeven hebben een EPDM-rubber rand aan de bovenkant en zorgen er dus voor dat alles waterdicht blijft. Per m2 dakpanplaat worden ongeveer 8 schroeven gemonteerd. Voor meer informatie over dakpanprofielplaten, neem eens een kijkje bij Finish Profiles.