Draag een houthakkersoverhemd / flanel hemd met stijl

Flanel hemden, ook bekend als houthakkersoverhemden zijn helemaal terug in de mode. Je moet zelfs geen liefhebber van jagen, kamperen of blokhutvakanties zijn om zo’n stoer hemd te kunnen dragen. Het houthakkersoverhemd kwam immers terug in de mode dankzij de hipstercultuur en tegenwoordig wordt het dan ook vooral gedragen als knipoog of om een balans te creëren tussen een meer formele en een echte casual look. Maar hoe draag je zo’n houthakkershemd in stijl?

Een perfecte casual look bereiken met een simpel hemd, dat is de magie van het flanellen overhemd volgens ons. Het lijkt zo eenvoudig, je trekt je een paar zwarte of donkerblauwe jeans aan, een paar degelijke loafers eronder en een klassiek of iets minder klassiek houthakkershemd erboven. Je ziet er meteen op en top uit!

Inderdaad, het imago dat het houthakkershemd in de jaren ’90 misschien nog had, de dresscode voor zwaarmoedige rockers als Kurt Cobain en de hele grungescene, is ondertussen grondig opgeschoond. Het flanellen hemd heeft een echte comeback gemaakt en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

 

Welke kleuren kies je voor je houthakkersoverhemd?

Toch betekent dat niet dat elk houthakkersoverhemd even geschikt is voor elke gelegenheid. De gebruikte weving en de kleuren en patroon maken meestal voldoende duidelijk of een bepaald hemd wel of niet in een blokhut moet gedragen worden.

Daarmee bedoelen we, er zijn ook echt nog werkhemden in het houthakkersmodel te vinden. Zulke hemden hebben meestal een wat ruwere weving, zijn vaak wat dikker en dragen vaak het traditionele roodzwarte ruitpatroon. Als je die combinatie ziet in een houthakkershemd dan is dat meestal een teken dat het hemd echt voor buitenarbeid bedoeld is en misschien niet meteen om in die hippe koffiebar bij jou om de hoek te verschijnen.

 

Roodzwarte flanellen overhemden

Dus dan maar geen roodzwart houthakkershemd in je garderobe? Nee, dat is misschien ook te kort door de bocht. Het roodzwarte ruitpatroon blijft mooi en is niet zomaar een klassieker. Als je goed staat met rood kies je trouwens beter voor een shirt waarin die kleur wordt afgewisseld met een donkere kleur dan voor een meer effen rood shirt, dat laatste ziet er al snel uit alsof je met een rood laken rondloopt.

De combinatie roodzwart geruit hemd en een effen grijs of zwart shirt op een blauwe strakke jeans blijft er ook gewoon leuk uitzien. Je kan er dus zeker nog mee voor de dag komen, maar zorg dan wel dat je een houthakkershemd van goede kwaliteit koopt, met een mooie afwerking en een zachte weving. Kijk eventueel eens tussen de Kronstadt shirts, die hebben een uitgebreide collectie van dit soort hemden.

 

En mag groen ook als je niet in de natuur bent?

Vraag die vaak terugkeert bij de fans van houthakkersoverhemden, is groen niet een kleur die je enkel draagt als je echt een buiten/natuurmens bent? Daar wordt de kleur inderdaad al snel mee geassocieerd, zeker als je het over mosgroen of donkergroen hebt.

Toch mag het tegenwoordig ook in de stad, zo’n groen houthakkershemd. Het past dan wel vooral goed bij mannen die van zichzelf al een beetje een ruigere look hebben, mannen met een volle baard bijvoorbeeld. Bovendien maak je jezelf ook niet tot mannequinpop natuurlijk als je zo’n stoer en eenvoudig mannenoverhemd draagt. Een paar Timberland-schoenen eronder, een jeans met een dikke leren riem en één of twee hemdsknoopjes los en je hebt de perfecte look te pakken.