Een wespennest in je blokhut of tuinhuisje signaleren en verwijderen

Een wespennest in je blokhut of tuinhuisje kan het plezier in de tuin aardig verpesten. Zeker als het wespennest wordt bevolkt door een groot aantal wespen. Hoe meer wespen in het nest hoe groter de overlast en hoe lastiger het is om deze te verwijderen. Omdat door het steeds warmer wordende klimaat we steeds meer last zullen krijgen van wespenplagen is het goed om eens te bespreken hoe je dit probleem kunt voorkomen. Door vroegtijdig te signaleren en het wespennest te verwijderen zorg je ervoor dat je in de zomer lekker ontspannen in de tuin kunt zitten zonder het risico om gestoken te worden door een wesp.

Wespennesten regelmatig in blokhutten

Een wespennest begint met één enkele wesp. De wespenkoningin. Zij zal in het voorjaar op zoek gaan naar een plek om haar bevruchte eitjes te leggen en de eerste werksters van een wespenkolonie groot te brengen. Het wespennest is in deze fase nog heel klein. De koningin zoekt bijvoorbeeld naar kleine gaten of spleten in of tussen houten planken. Blokhutten en tuinhuisjes zijn hierdoor ideale plekken om te nesten voor een wesp. Als de eerste werksters en darren (mannetjeswespen) zal de koningin voortaan in het nest blijven om gedurende de zomer steeds meer wespen te produceren. De werksters zullen vanaf dat moment het nest verder uitbouwen. Vanuit het gat of de spleet waar de koningin eerst heeft genest wordt dan met een materiaal dat op papier lijkt een steeds groter nest gebouwd. Door het materiaal waarmee deze insecten hun nest maken worden zij ook wel papierwespen genoemd. Als je in deze periode de activiteit van de wespen kunt signaleren en het wespennest verwijderen dan zou dit ideaal zijn.

Zelf veilig een wespennest verwijderen of uitbesteden

Wespen die het gevoel hebben dat hun nest bedreigd wordt zullen zich agressief verdedigen. Omdat een wesp in tegenstelling tot een bij meerdere keren kan steken wil je zeker niet met een zwerm van agressieve wespen te maken krijgen. Zelf een wespennest verwijderen kan je nog veilig zelf doen als er nog maar een klein aantal wespen in het nest zitten. Vanaf het moment dat dit er enkele tientallen (of misschien wel honderden of duizenden) zijn dan komt er meer risico bij een wespennest verwijderen kijken. Om ongelukken te voorkomen kan je in dat geval de taak beter uitbesteden. Een ongediertebestrijdingsdienst weet precies hoe zij veilig een wespennest kunnen verwijderen. Zij hebben ook de materialen en speciale kleding om dit veilig te kunnen doen.

Informatie uit bron: https://debestrijdingsbrigade.nl/wespennest-verwijderen