Hoe maak jij je tuin gezellig winterproof?

Nu het winter is, ben je misschien niet zoveel meer in de tuin te vinden. Zonde, want dat betekent dat de tuin ongeveer een half jaar niet wordt gebruikt. . Reden genoeg om jouw tuin winterproof te maken, zodat ook jij in de winter van jouw tuin kan genieten. Tegenwoordig zijn er veel oplossingen om de tuin zo te maken dat het ook in de winter fijn en gezellig is om in te verblijven. Maar hoe begin je en hoe kan je die tuin winterproof maken?

Overkapping

Het is immens populair, de pergola. Een pergola wordt anno 2018 veel gemaakt in de Hollandse tuinen. Een pergola is eigenlijk een overkapping over een gedeelte van de tuin. De meesten creëren de overkapping over een terras en de loungeset. Vaak gebruikt men daarnaast ook een doek om de overkapping te bedekken. Dit kan worden gebruikt tegen de zon of tegen de regen. Het plaatsen van verlichting creëert sfeer en zorgt ervoor dat je kan blijven zitten wanneer het donker wordt. Een nadeel van een pergola is dat er nog altijd wind doorheen komt. Uiteraard kan je de zijkanten nog afschermen tegen wind, maar echt handig is dit niet. Warmte zal hierdoor ook sneller verdwijnen. Om de warmte te bewaren kan je ervoor kiezen om een terrasverwarmer te kopen. Op die manier blijf je continu warm en is het behagelijker om in de tuin te blijven zitten.

Tuinhuis of blokhut

Wanneer je toch meer beschut wilt zitten is het natuurlijk ook mogelijk om van jouw tuinhuis of blokhut een gezellige verblijfplaats te maken. Uiteraard is niet elk tuinhuis of blokhut hiervoor geschikt. Toch kan je ook al met een klein huisje al vele kanten op. Creëer bijvoorbeeld een comfortabele zit en zorg voor de juiste inrichting van accessoires. Wanneer je namelijk veel gezelligheid creëert, zal je ook eerder geneigd zijn om in een dergelijk huisje te gaan zitten.
Om een tuinhuis of blokhut volledig te maken, kan je er ook voor kiezen om een keuken te plaatsen. Op die manier kan je sneller bij jouw eetbenodigdheden en zet jij sneller een kopje thee. Mocht je ook hierin niet al teveel ruimte hebben, dan is het plaatsen van alleen een fornuis ook al voldoende. Bij sommige mensen komt het voor dat er misschien wel al een kleine keuken in het tuinhuis staat, maar dat deze amper wordt gebruikt. Je kan dit oplossen door middel van een slimme ‘snelle’ renovatie door het vervangen van bijvoorbeeld oude keukendeurtjes, het fornuis weer te laten werken of alleen al een goede schoonmaak doet een hoop wonderen.

Verlichting en vuurkorf

Verlichting in de tuin is daarnaast een essentieel onderdeel om ook in de winter in de tuin te kunnen zitten. Goede verlichting maak je door middel van een lichtplan. Op die manier zullen alle donkere hoeken in de tuin worden verlicht. Ook een vuurkorf kan al voor veel verlichting en warmte zorgen. Houdt er alleen rekening mee dat er veel rook en stank van een vuurkorf vandaan kan komen, ingrediënten die niet altijd leuk zijn voor eventuele buren.