Waarom een verzekering voor je huis zo belangrijk is

Alles wat je kunt oppakken en kunt verhuizen valt onder inboedel, denk maar aan je bureautafel, een bed, meubels en apparatuur. Een inboedelverzekering is een verzekering waarbij je schade aan de inboedel van je huis kunt dekken. Denk maar aan brand, waterschade of vandalisme. Maar niet alle verzekeringen bieden dekking als het neerkomt op die zaken. Ook heb je voor bepaalde spullen in huis een aanvullende verzekering nodig, denk maar aan dure apparatuur, sieraden of antieke spullen.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk geeft het jou een rustgevend gevoel als je je eigendommen hebt verzekerd. Het voordeel van het afsluiten van zo een verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welk bedrag je de goederen in je huis wilt verzekeren. Indien je inboedel een hoge waarde heeft, dan kies je voor een hogere inboedelverzekering. Je betaald dan een hogere premie. Hetzelfde geldt als je je slechts wilt verzekeren voor een klein aantal goederen. Voor inboedelverzekering is er ook een waardegarantie ontwikkeld. Hiermee kun je voorkomen dat je niet te laag bent verzekerd. De vergoeding wordt bepaald aan de hand van de nieuwwaarde van je bezittingen.

 

Een woonhuisverzekering – Wat is het verschil?

Een woonverzekering of woonhuisverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Met een woonverzekering is je inboedel dus gedekt tegen schade van brand, een storm of diefstal. Hoe uitgebreider de dekking van je woonverzekering is hangt af van het soort verzekering dat je hebt gekozen. Er bestaan drie soorten woonverzekeringen: de uitgebreide woonverzekering, de extra uitgebreide woonverzekering en de all-risk woonverzekering.

Je inboedel is eigenlijk verzekerd tegen de nieuwwaarde. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook de nieuwwaarde vergoed krijgt als je schade hebt. Als de schade gerepareerd kan worden, krijg je de kosten van reparatie vergoed. Kan iets niet meer gerepareerd worden dan krijg je de nieuwwaarde wel uitgekeerd. Bij onder meer verzamelingen en antieke spullen krijg je wel altijd de dagwaarde vergoed. Een inboedelverzekering is altijd nodig.

Het nut van een inboedelverzekering is duidelijk: het beschermen van jouw bezittingen tegen onverwachte schade zoals brand, ontploffing en blikseminslag. Met je eigendommen wil je geen risico’s lopen, een inboedelverzekering is dus een goed ideen. Met zo een verzekering kun je je hiertegen dekken. Voor sommige schades is het niet mogelijk je te verzekeren. Deze zijn uitgesloten van dekking bij elke woonverzekering. Zo is schade door opzet of roekeloosheid van de verzekerde nooit gedekt. Ook schade door catastrofes, zoals natuurrampen zijn vrijwel altijd uitgesloten van dekking.