Lekkages voorkomen in een blokhut

Hoewel veel mensen dol zijn op het natuurlijke uiterlijk van een blokhut zijn er ook enkele nadelen aan het gebruik van houten blokken. Zo komen lekkages een stuk vaker voor bij blokhutten dan andere type woningen en schuurtjes. Hout is nou eenmaal een materiaal dat redelijk snel slijt door natuurlijke elementen, zoals wind en regen. Een flinke zomerstorm kan daardoor de blokhut aantasten en uiteindelijk lekkages tot gevolg hebben. Water kan bijvoorbeeld lekken door de blokken van de hut waaruit de muren zijn opgebouwd. Ook kan het dak van een blokhut gaan lekken wanneer de dakbedekking beschadigd is. Zeker in een blokhut is het zaak om een lekkage zo snel mogelijk te repareren. Immers is de kans op schimmelvorming en schade aan de constructieals gevolg van een lekkage bij een blokhut alleen maar groter. Deze problemen moeten uiteraard voorkomen worden.

Lekkages en tocht door de blokken van de hut

Hoewel de meeste blokhutten in een op maat gemaakte set worden geleverd zullen de meegeleverde blokken toch niet altijd precies op elkaar passen. Hierdoor en door slijtage kunnen er kieren en spleten tussen de blokken ontstaan. Deze openingen tussen de blokken hebben niet alleen lekkages als gevolg maar ook ontstaat hierdoor tocht in de blokhut. Natuurlijk moeten deze problemen dan ook snel opgelost worden. Dit kan gedaan worden door speciale hars of lijm in de kieren te spuiten en dit hard te laten worden. Het beste kan deze reparatie uitgevoerd worden wanneer de blokhut weer volledig droog is. Hierdoor zal de hars of lijm beter blijven zitten en blijft er ook geen vocht in de blokken achter.

Daklekkage in een blokhut

De meeste blokhutten hebben schuine daken, maar zijn toch voorzien van dakbedekking voor platte daken. Er zijn maar weinig blokhutten die dakpannen op het dak hebben. Deze soort dakbedekking heeft een kortere levensduur en zal daarom eerder lekkages vertonen. Door de volledig houten constructie van een blokhut is het belangrijk dat deze lekkages onmiddellijk gerepareerd worden. Wanneer dit niet gedaan wordt kan de lekkage al snel schimmelvorming en houtrot tot gevolg hebben. Houtrot moet ten koste van alles voorkomen worden in een blokhut. Hierdoor kan namelijk de constructie van het totale gebouw beschadigd worden. Loopt dit probleem te ver uit de hand dan kan de hele blokhut als onbruikbaar beschouwd worden. Het repareren hiervan zal enorm hoge kosten met zich meebrengen.

Geef een reactie