Het nut van begroeiing op een blokhut

Blokhut met begroeiingMos, vetplanten, gras en bomen. Mensen gooien ze op het dat om te besparen op energie – al zal een boom op het dak van een blokhut wat overdadig zijn. Maar het gebeurt; allerlei soorten groen worden ingezet om woningen energiezuiniger te maken. Daarnaast ziet het er ook nog eens gezellig uit. Helemaal als je in de stad woont en niet over een tuin beschikt. Maar dat is natuurlijk subjectief. Hou je van groen, of gewoon heel er van energiezuiniger leven? Dan kun je ervoor kiezen om jouw blokhut te bedekken met groen. Hoe werkt het en hoe bespaar je nog meer energie met je hut?

Pluspunten van een groen dak

Waar je je blokhut ook neerzet: extra groen kan nooit kwaad. Het maakt de stad mooier en een bos nog groener. Naast deze uiterlijke factor, zijn er ook praktische voordelen. Zo zorgt een groen dak voor geluiddemping en zorgt het ervoor dat de levensduur van een dak verhoogt. Tegelijkertijd doet al dat groen op het dak nog iets anders. Zonder dat je het direct merkt, zorgt het voor een energiebesparing.

Koel in de zomer, warmer in de winter
Een groen dak houdt warme buiten, maar ook juist binnen. Het isoleert de woning, of hut, namelijk beter. Daar komt bovenop dat je hierdoor in de zomer minder veel hoeft te verkoelen met airco’s of ventilatoren. In de winter werkt dat hetzelfde, dan hoef je de kachel iets minder vaak of hoog aan te zetten. Beplanten, zoals een heg of klimop, tegen of vlak bij de muren zorgt ook voor isolatie.

Nog meer energie besparen
Naast het besparen van energie voor het milieu, is er het financiële voordeel. Heb jij een blokhut in de tuin en gebruik je hierin energie? Dan kun je er in dit hut, maar ook in je woning, voor zorgen dat je minder aan je jaarlijkse of maandelijkse energiekosten kwijt bent. Dit kan door een beter, goedkoper contract met een energieleverancier aan te gaan. Veel mensen betalen vaak meer dan nodig. Tip: kies voor een 1-jarig contract met vaste tarieven. Daarnaast kun je kiezen voor goede isolatie en het kiezen voor ledverlichting in plaats van halogeen- of gloeilampen.

Hoe kom je aan begroeid dak?
Zo’n dak kun je zelf aanleggen, maar er bestaat zelfs een initiatief genaamd RooftopRevolution. Hiermee kun je waarschijnlijk wel alleen je woning van een groen dak voorzien. Voor de blokhut moet je het zelf doen. Het is verstandig om te kiezen voor gras, mos of vetplanten. Bomen en planten zijn misschien wat groot en zwaar. Wat betreft onderhoud is het het gunstigst om voor sedum, oftewel vetplanten, te kiezen. Dit hoef je bijna niet te verzorgen, maar controleer en verzorg het wel een paar keer per jaar.

Geef een reactie