Verwarming in je blokhut: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je een blokhut in de achtertuin die je regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld voor je werk of een hobby, dan is het wel fijn als hier verwarming in aanwezig is.Nu in de zomer is het waarschijnlijk nog prima uit te houden. Maar straks in de wintermaanden kan het zonder verwarming flink koud worden. Wat zijn de verschillende mogelijkheden om een blokhut te verwarmen?

Elektrische kachel
Waarschijnlijk is het eerste waar je aan denkt voor het verwarmen van je blokhut een elektrische kachel. Dit is een losse kachel die vaak gebruikt wordt om ruimtes voor een korte tijd te verwarmen. Makkelijk en niet heel duur in aanschaf. Een elektrische kachel is echter wel een enorme energieslurper. Dit komt doordat een elektrische kachel op de momenten dat hij aanstaat op vol vermogen werkt. Terwijl een kachel met thermostaat een lager vermogen gebruikt of uitgaat op het moment dat de gewenste temperatuur bereikt is. Doordat een elektrische kachel veel energie verbruikt, zal de energierekening hoger uitvallen.

Cv-installatie doortrekken
Je kunt de cv-leidingen van je woning laten doortrekken naar de blokhut, zodat je hier radiatoren kunt plaatsen. Dit is zeker op de lange termijn een goedkope optie, aangezien de verwarming werkt op gas. En verwarmen op gas is een stuk goedkoper dan op stroom. Controleer wel eerst of de cv-installatie hier genoeg capaciteit voor heeft. Ook moeten de leidingen onder de grond aangelegd worden, dus houd er rekening mee dat je tuin hiervoor opengegooid moet worden. Het is verstandig om voor het laten doortrekken van je cv-installatie een vakman in te schakelen.

Houtkachel
Een houtkachel brandt – zoals de naam al verraadt – op hout. Dit geeft net zoals een open haard een hele gezellige sfeer. Het rendement ligt een stuk hoger dan bij een open haard en er is minder hout nodig. Hout is een goedkope brandstof, en ook houtkachels zelf zijn niet erg duur. Wel vergt een houtkachel veel onderhoud en is een goede ventilatie, in verband met de rook, essentieel. Daarnaast stoot een houtkachel veel fijnstof uit, wat slecht is voor het milieu.

Pelletkachel
Wil je liever een duurzame kachel? Een pelletkachelverbrandt houtpellets (geperste houtkorrels) en stoot zo’n 80 procent minder fijnstof uit dan een houtkachel. Dit is dus een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief. Daarnaast is het mogelijk om een pelletkachel met een thermostaat te bedienen, waardoor je gemakkelijk een comfortabele en constante temperatuur kunt creëren. Een pelletkachel is in aanschaf een stuk prijziger dan een houtkachel, maar je kunt hier wel een subsidie voor aanvragen. De pelletkachel moet dan wel aan specifieke voorwaarden voldoen, houd hier rekening mee bij de aankoop.

Warmtepomp
Een warmtepomp is nog duurzamer dan een pelletkachel. Ook hiervoor kun je een subsidie aanvragen als de warmtepomp aan bepaalde voorwaarden voldoet.  Een ander voordeel van de warmtepomp is dat je hiermee heel snel warmte kunt produceren. Ideaal als je slechts een aantal uur in je blokhut zit en wilt dat deze snel opgewarmd wordt. Daarnaast kun je een warmtepomp ook gebruiken om de blokhut te koelen in de zomer. En ook handig: je kunt een warmtepomp meestal via wifi op afstand bedienen met een applicatie op je smartphone.

Geef een reactie