Welke doelen heeft een blokhut of tuinhuis?

Blokhutten vind je in alle soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar in een simpele en kleine uitvoering om je spullen in op te slaan tot een grote, moderne uitvoering met veranda en al. Ze vormen een aanwinst voor je tuin, omdat er voor iedereen een tuinhuis te vinden is, passend bij de uitstraling van je huis en tuin. Blokhutten hebben verschillende doelen. Waarvoor kun je en blokhut of tuinhuisje allemaal inzetten?
Opslag, tuinhuisje, kinderspeelplek
Vaak worden tuinhuisje gebruikt als opslag voor fietsen, gereedschap, speelgoed enzovoort. Dat bespaart je ruimte in bijvoorbeeld je bijkeuken of garage. Daarnaast is een doel als huisje waar je ‘s zomers heerlijk in kunt zitten als het regent ook niets raars, vooral als het een blokhut betreft. Mooie tuinset, gezellige aankleding en het vakantiegevoel kan al een beetje aanwezig zijn. Ook kan de blokhut (of een tuinhuisje) perfect dienen als speelhuisje voor kinderen. Hoe handig is dat: zij hebben hun eigen speelplek en jij hebt niet binnen al het speelgoed over de vloer – en soms een beetje rust. Je kunt, als je zo’n huisje alleen voor de kinderen neerzet, ook denken aan een echt klein houten speelhuisje voor kinderen. Al dient die dan minder extra nut als de kinderen het huisje ontgroeien.

Kantoor aan huis of extra slaapruimte
In een blokhut kun je ook je kantoor aan huis inrichten. Je hebt dan een ideale werkplek bij huis, waarin je in alle rust je werk kunt doen. Daarbij hoeven eventuele klanten niet door jouw woning, zo hou je werk en privé meer gescheiden. Er zijn mensen die de blokhut inrichten als slaapplaats wanneer ze in hun eigen huis ruimte tekort komen, of wanneer ze een puber in huis hebben die wat meer ruimte en vrijheid wil.

Verhuren
Naast al die extra eigen ruimte, zou je misschien ook wat kunnen bijverdienen met een blokhut in de tuin. Er zijn mensen die de blokhut willen verhuren als vakantiehuisje. Wanneer je een grote blokhut hebt, is dat een mooie optie om wat bij te verdienen door deze te verhuren als vakantieverblijf, maar mag dat? Een blokhut verhuren, mag niet zomaar. Volgens de wet heeft deze namelijk geen woonbestemming en moet je een vergunning hebben om er permanent in te wonen of er toeristen in te laten verblijven. Daarnaast moet je er dan ook voor zorgen dat de elektriciteit en het sanitair volgens de veiligheidsvoorschriften is aangelegd. Een ander belangrijk punt van aandacht is de omgeving. Ook al heb je een hele grote tuin waar prima een blokhut in past die je kunt verhuren, het moet ook passen in de omgeving. Wanneer je midden in een woonwijk woont, zitten je buren er waarschijnlijk niet op te wachten wanneer er regelmatig extra mensen in jouw tuin verblijven wat extra geluidsoverlast met zich mee kan brengen. Controleer dus bij de gemeente of je een blokhut mag aanbieden als onderdak voor toeristen.

Inboedel van blokhut

Voor welk doel je de ruimte ook gebruikt: er zullen altijd spullen in staan. Deze moeten wel verzekerd worden, vooral wanneer het waardevolle spullen zijn zoals fietsen of andere dure apparaten. Of de inboedel van je blokhut onder je eigen inboedelverzekering valt, hangt af van de plaats waar de hut staat. Heb je deze op je eigen erf staan, dan valt deze onder dezelfde inboedelverzekering als die van je woning. Maar heb je de blokhut bij je vakantiehuisje of in je volkstuin staan, dan is dat niet het geval. Je moet dan daarvoor een aparte inboedelverzekering afsluiten.

Geef een antwoord